Borrowing a View


As commissioned by a domestic client, we created a formal garden that highlights and complements the views beyond the garden.



The rich prairie planting scheme blends the private garden with the rural fields beyond. We reduced the impact of the rear fence and designed a bespoke sculpture feature to naturally draw the eye from the garden to the landscape. Although the garden has open fields to the rear, it is neighboured by two properties. To create a feeling of seclusion, shelter and privacy we introduced two staggered avenues of semi-mature birch trees along each edge. This included the lifting and replanting of three existing feature trees.



Through a combination of resin-bound gravel and metal edging the hard landscape elements provide maximum water infiltration into the ground to supply the planting beds, reducing the water requirements for the planting.